Höstmöte 2019

Årets höstmöte gick av stapeln på Träffpunkt Simonsland i Borås. 70 Televeteraner mötte upp. Efter att vi intagit morgonfikan hälsade ordförande Sören Larsson oss välkomna och hoppades på en givande dag.

Första punkten var Mattias Ahlqvist som skulle komma och tala om kost och hälsa. Han fick hastigt förhinder men skickade Lina Wiland från Livsviktigt istället. Fokus var på socker och hur mycket socker vi får i oss både genom godis, läsk och även i vår mat. I genomsnitt får vi i oss 51 kg socker per person/år. Och många ungdomar får i sig ännu mer. Vi fick veta att vi skall äta en ordentlig frukost bestående av havregrynsgröt och färska bär eventuellt med lite mjölk. I juice är det mycket socker – faktiskt lika mycket som i läsk – men det är ändå bättre att dricka juice för då får vi i oss en del fibrer. Det allra bästa är att äta frukten färsk.
(Fråga om socker i förhållande till honung kom upp. Lina skulle återkomma med svar. Se svar nedan).

Vi fick också veta att vi ska undvika bröd där första ingrediensen i innehållsförteckningen är vetemjöl. Mjölet omvandlas på något sätt till socker i kroppen. Däremot är det bra med det grövre brödet eftersom det innehåller mycket fibrer.

Att dricka drycker som är sötade med sötningsmedlet Aspartam är inte alls så farligt som det har framkommit i pressen. Det finns inga studier som visar på att Aspartam har en skadlig inverkan på kroppen. En del försök har gjorts med att använda Stevia som är ett naturligt sötningsmedel men det har en besk smak och inte blivit populärt. För att få bort den beska smaken har man tillsatt socker och då är ju finnessen med sötningsmedlet borta.

Lunchen intogs på restaurang Food Company. Vi serverades en grönsallad, Wallenbergare med potatismos och rårörda lingon. Efter fick vi kaffe och kaka.

Nästa stora begivenhet var lunch-konseren med storbandet Freetown Big Band i Kulturskolans konsertsal. Under ledning av Ulf Holmestrand fick vi höra både Beatles-låtar och välkända storbandslåtar. Bandet bestod av ett 20-tal ungdomar från Fristad och Borås. Bandet har varit i Stockholm och tävlat i SM för storband och vann SM 2018.

Avslutningsvis hade vi dragning på våra lotterier. Nytt för i år var vårt gratislotteri.

Hej!
Jag lovade att skicka svaret angående om honung är bättre än socker när jag var och föreläste för er. Honung är bättre än socker, dock betyder det inte att det är fullt nyttigt. Varför det är bättre än socker beror på att honung innehåller mer näring och har en prebiotisk effekt, det betyder att det fungerar som mat åt det goda bakterierna i magen. Det kan kan också kännas som att honung är sötare i smaken och därför tar man mindre honung än vad man hade gjort med socker. Den färska honungen är den bästa men det är svårt att få färsk honung varje dag, så efter färsk är det oupphettad/ raw honung, den har inte hettats upp till mer än 40 grader. Även fast honung är bättre än rinnande då den flytande är uppvärmd och mycket av näringen har försvunnit då den har kokats upp. Hoppas detta var svar på frågan.
Lina