Höstmöte 2017

Lyckat höstmöte i Borås

Ordföranden Kjell Engström kunde hälsa ett 80-tal f d televerkare välkomna till Norrbystugan i Borås.
Efter morgonkaffe med frallor hälsade ordföranden författaren och föreläsaren Lars Wikander välkommen. Lars började med att presentera sig. Det visade sig att han skrivit elva böcker, bl a ”Oskar på femman två” som på sin tid även gick som sommarföljetång i Radio Sju. Dagens kåseri handlade om en annan av Lars böcker: ”Skuggan av Zofia”. Historien började med ett enkel träkors på Falkenbergs kyrkogård. Det tog Lars fyra år av idogt arbete att kartlägga den okända flickans historia. Lars är en fascinerande berättare och trollband publiken under en timme, med den spännande och gripande historien om den polska flickan, som bl a överlevde fem år i koncentrationsläger. Vi fick oss också till livs en mängd intressanta fakta om andra världskriget. Lars frågade om vi visste hur många koncentrationsläger det fanns. Vi kunde väl en sex-sju stycken. Lars berättade då att det fanns över ett tusen stycken! Lägren innehöll 17 miljoner fångar. 11 miljoner dog, varav 6 miljoner var judar. Fångarna kom från 30 olika nationer. Lars berättade också att berömda vita rödakorsbussarna aldrig körde några flyktingar till Sverige, som man trott i alla tider. Bussarna körde flyktingar från lägren till danska gränsen för vidare befordran till Sverige med järnväg. Efter många hjärtliga applåder tackade Kjell Lars för den mycket intressanta berättelsen. Kjell talade om att Lars hade begärt reseersättning utöver arvodet. Men eftersom Lars bodde ganska nära kunde han nöja sig med 25 öre i skoslit. Lars fick då en 25-öring från 1945, som var Zofias dödsår.
Under efterföljande mingel med en mycket välsmakande lunch kunde vi botanisera bland 4 900 ID-kort och ett antal album med foton från tiden 1966 till 1991 då Borås teleområde omfattade hela Skaraborgs län och södra Älvsborg. Teleområdet hade som mest 1 400 anställda.
Efter lunchen blev det underhållning av Eva och Ingvar, som är kända estradörer i våra bygder. Vi fick höra sång och musik. Dragspel, ukulele och flöjt var instrument som paret trakterade. Många veteraner kände Ingvar sen tidigare, eftersom han under lång tid jobbade på Televerket och Telia. Dessutom påminde Kjell Ingvar om ett par framträdanden han gjort på våra lussefester i början på 90-talet. Bl a dansade han i bastkjol! Kjell nämnde då att detta finns bevarat på en videofilm. Då hördes en röst från publiken: ”Visa för fan inte den!” Det var Jonas Gabrielsson – han var tydligen också med på filmen! Paret underhöll också med många trevliga historier. Höjdpunkten på framträdandet var när Eva och Ingvar dansade och spelade ”Kväsarevalsen” med varsitt dragspel fastsatt på varandras ryggar!
Mötet avslutades med dragning av fyra välfyllda lotteribord, som våra eminenta lotteriföreståndare Ulla, Cai och Gunn-Britt fixat.